Als onze caravan voor de deur staat dan is er de dag voor vertrek al het een en ander in gezet. Bij ons was er daarom de behoefte om een alarm in te bouwen om te voorkomen dat er wordt ingebroken of dat ze de hele caravan meenemen. Maar we wilden niet allemaal raam en deurcontacten plaatsen met de bijbehorende gaten en kabels die gelegd moeten worden. Er is een Alarm wat zeer eenvoudig is in te bouwen. De enige voorwaarde is dat er een accu in de caravan aanwezig is. Bij caravans met mover is dit altijd het geval. Mocht genoemd model niet meer leverbaar zijn dan is dit mogelijk een alternatief: Alarm

Onderstaand is zo'n set die niet duur is en zeer gemakkelijk is in te bouwen. Er zijn twee afstandsbedieningen meegeleverd en er zit al een kabel aan met een felblauwe led. Deze led kan bijvoorbeeld voor het raam worden geplaatst zodat duidelijk is te zien dat de caravan is beveiligd. Bij ons zie je de led aan het begin van de straat al knipperen. Het knipperen is niet aan en uit maar het bouwt zich als het ware op in stapjes. Je kunt de led ook gewoon binnen plaatsen, er is dan van buiten af een blauwe gloed in de caravan te zien die telkens van intensiteit wisselt. Ook zo is goed te zien dat de caravan is beveiligd. De afstandsbediening heeft een paniekknop, je kunt zo bijvoorbeeld s'nachts zelf het alarm activeren bij onraad. Deze set gebruiken wij al bijna 10 jaar in een aantal campers en nu in de caravan. Vals alarm hebben we nog nooit gehad. Deze set heeft erg veel mogelijkheden maar wil je het simpel houden dan zou je alleen net als wij de schoksensor kunnen gebruiken. Het is dan alleen een kwestie van een goede plek voor het alarm te vinden, hier vast te schroeven, en nog een aansluiting maken naar de accu. Dat is alles. Het beste is een plek waar het geluid zich een weg naar buiten kan vinden anders hoor je hem niet voldoende, dus altijd in de buurt van een rooster, bijvoorbeeld het rooster in de bodem van het bed. De gevoeligheid van de schoksensor is in te stellen maar meestal voldoet de fabrieksinstelling. Je kunt dit uittesten door met de vlakke hand hard op de caravan of op de ramen te slaan. Het alarm moet nu gaan loeien. Vindt je een schoksensor niet genoeg dan heeft het alarm nog meerdere aansluitingen voor raam en deurcontacten en contactslot voor het gebruik in auto's.

De inbouw

Zoek een plaats in de buurt van de accu en een rooster. Schroef de unit liefst op de bodem. Sluit de rode draad aan op de plus van de accu. Sluit de zwarte draad aan op de min van de accu. Plaats de led eventueel met een beugeltje voor het caravanraam. Alle andere kabels zijn niet nodig bij gebruik met de schoksensor. Dat is echt alles.

Schakel het alarm in met on/off toets van de afstandsbediening. Het alarm geeft een luide piep. Stamp een keer hard op de bodem van de caravan, het alarm moet nu gaan loeien, zo niet dan moet de gevoeligheid worden bijgesteld. Normaal is dat niet nodig. Hoe dit moet staat in de meegeleverde handleiding beschreven, wil je hem vooraf lezen dan is deze handleiding hier te downloaden, let op, kies de duits, engels, frans, nederlandstalige handleiding bij gebruiksaanwijzingen. Schakel het alarm weer uit met de on/off toets van afstandsbediening, het alarm geeft 2 luide piepjes.

Het alarm ingebouwd op de bodem van de caravan naast de accu bak.

 

De led provisorisch voor het raam geplaatst.

 

Verdere mogelijkheden

Dit alarm heeft nog vele andere mogelijkheden. Zo kunnen er raam, deurcontacten en motorkapcontact worden aangesloten. Het contactslot bij campers of auto's kan worden bewaakt en er is een spanningsbewaking aanwezig. In de handleiding staat beschreven hoe raam en deurcontacten enz... moeten worden aangesloten.

Er zijn ook andere alarmsystemen voor de caravan te verkrijgen:

Kijk eens bij Bol.com Preventief alarm Syst. Secure Sleep 1 voor caravan

of Tracker Caravan systeem

of een Raam Alarm 

of dit Raam Alarm

Of kijk eens bij Coolblue Alarmsystemen

Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Lichtmasten, Led strips, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress