Als je om de paar jaar een nieuw Android GSM toestel of Tablet krijgt of koopt heb je er na een aantal jaren wel een paar over. Deze kun je nog zeer nuttig gebruiken. Bijvoorbeeld als bewakingscamera, babyfoon of als webcam. Dit is erg eenvoudig. Dat het scherm gebarsten is maakt niets uit dat heb je alleen nog nodig voor de installatie. Met een iPhone kan dit natuurlijk ook en gaat ongeveer hetzelfde maar deze blog gaat alleen over Android.

Hier is de oude GSM gemonteerd met een houder met zuignap van de Action, prijs, €1,80.

Allereerst heb je een App nodig op je oude Android toestel. De App vindt je in de Google Play Store: IP Webcam

Zorg dat de GSM een WiFi verbinding heeft en installeer deze App op je oude GSM en start de App. Onderaan het start scherm vindt je Start Server. Klik hier op. Je GSM is nu een IP Camera of IP Webcam. Onderin het beeld staat hoe je de camera kunt zien op elke andere computer, tablet, of GSM. Er staat bijvoorbeeld: http://192.168.0.14:8080. Wanneer je dit intypt op andere apparaten in de browser zie je het menu van de camera. Dat is alles!!! Hier kun je nu allerlei instellingen maken maar klik eerst eens op Java of Javascript. Er verschijnt nu direct het beeld van de GSM camera.

In de App en in dit Menu zijn zeer veel instellingen te maken. Allereerst ga je de beeldkwaliteit verhogen want die staat standaard laag ingesteld. Hoe hoger hoe langer het duurt dat de beelden zijn geladen. Het zal een compromis worden tussen snelheid en beeldkwaliteit. Verder is het belangrijk dat je in de App op je oude GSM de App zo instelt dat deze op de achtergrond draait. Ook hoeft het scherm niet aan te blijven. Zo is er nog veel meer naar behoefte in te stellen. Ook kun je het geluid aan zetten zodat hij als babyfoon is te gebruiken.

IP Camera Menu

IPCameraBeeld

Op andere Android apparaten kun je ook de App IP Cam Viewer van Robert Chou installeren in plaats van de camera via de webbrowser te bekijken. Je hoeft dan niet telkens het IP Adres in te voeren in de browser.

Op je Android GSM die nu als camera werkt moet je nog wel het een en ander doen om hem betrouwbaar te laten werken. Alle App's moeten worden uitgeschakeld, ze zijn toch niet meer nodig. De agenda en Facebook app willen nog wel eens de boel vernaggelen, dus uitschakelen. Het beste is om de GSM een vast IP adres te geven bij WiFi Advanced instellingen. Mocht je Router door stroomuitval een keer opnieuw starten dan kan het maar zo zijn dat anders de GSM Camera een ander IP adres krijgt toegewezen. Hij is dan niet meer bereikbaar tot je het IP adres in al je apparaten hebt aangepast.

Wil je de camera wereldwijd kunnen bekijken dan zul je op je Router nog Portforwarding in moeten stellen. Ga naar je Router door het IP adres van de Router in te vullen in je browser. Meestal ziet dit er zo uit: 192.168.0.1. Je logt nu in met je wachtwoord. Je gaat naar de Advanced instellingen en klikt op Portforwarding. Hier kun je de camera invullen. Het zal er ongeveer zo uit moeten zien:

Openbare port range: 8080-8080

Doel IP adres: 192.168.0.14

Doel port range: 8080-8080

Protocol: Beide

Save dit en log uit.

Je kunt nu de camera wereldwijd benaderen door het externe IP adres van je Router in te tikken. Dit externe IP Adres kun je opvragen met My IP in je browser. Dat zal er ongeveer zo uit zien: 211.90.56.31:8080. 8080 is het poortnummer zoals dat was vastgesteld in de IP Webcam App. Dat is al voor ingesteld maar kun je altijd zelf wijzigen.

Mocht het zo zijn dat je ineens je camera niet meer kunt bereiken dan is in de meeste gevallen het IP adres gewijzigd. Dus altijd vast instellen in de camera indien mogelijk. Ook veranderen sommige providers het externe IP adres wel eens. In de praktijk valt dit gelukkig mee. Mocht dit vaak gebeuren kun je altijd nog NOIP instellen. Je hebt er dan geen last meer van. Je dient je wel eerst te registreren, vervolgens neem je het gratis abonnement en vult al je gegevens in.

Domotica

De camera kan ook onderdeel zijn van een Domotica systeem, zoals Homewizard. Met een Homewizard systeem is het mogelijk om werkelijk alles in huis te bedienen:

Alles is mogelijk. Homewizard is ook te combineren met systemen die al in gebruik zijn, zoals KlikAanKlikUit en vele andere systemen. Homewizard is wereldwijd te bedienen met je smartphone, tablet, pc, of laptop.

Camera opgenomen in het Homewizard systeem

De windmeter van het weerstation opgenomen in het Homewizard systeem.

Kijk eens bij Bol.com voor GSM Assortiment

Kijk eens bij Coolblue Smart Home of Coolblue Bewakingscamera's

Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Lichtmasten, Led strips, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress