De kans op blikseminslag in de caravan of op de stroomkabel die buiten ligt is erg klein. Toch is het in de ruim 40 jaar kamperen met de caravan bij ons 5 keer voorgekomen. Een keer zo erg dat er vlambogen van de ene naar de andere aansluiting van de contactdozen sprongen. 3 keer was hierna het element van de koelkast defect. De laatst 2 keer is er niets gebeurt, toen was er een bliksembeveiliging gemonteerd. Dit is dus een zeer doeltreffend apparaatje wat weinig kost en veel schade kan voorkomen. Echter bij een directe blikseminslag gaat dit apparaatje ook niet meer helpen, die energie is is daarvoor te groot. Ik moet er wel bij zeggen dat wij 7 maanden per jaar in de caravan wonen dus de kans op inslag is dan groter dan wanneer je maar 3 weken per jaar op stap gaat met de caravan.

Aangezien een caravan tegenwoordig veel gevoelige electronica, zoals de licht besturing, Toilet electronica, de Mover electronica enz.... heeft is deze ook gevoeliger geworden voor bliksemontladingen.

De laatste twee keer dat wij blikseminslag hadden, de bliksembeveiliging was toen al aanwezig:

  1. De eerste keer was in Kroatië in 2017. De beveiliging sloot de spanning in dit geval kort en de automatische zekeringen gingen er uit. Bij ons was alles heel gebleven. Bij de buren zonder beveiliging ging de zekering er niet uit. Bij hen was de koelbox defect geraakt.
  2. De tweede keer was afgelopen week in Oostenrijk, de knal was tegelijk met de lichtflits, ogenblikkelijk ging de aardlek er uit. Er kon dus niets meer defect raken en de spanning loopt nooit te hoog op omdat de beveiliging deze af kapt.

Brandt na de inslag de blauwe led op de beveiliging nog dan is deze zelf niet defect geraakt en is weer bruikbaar. Soms gebeurt het dat de blauwe led niet meer brandt, dan moet de beveiliging worden vervangen.

Onderstaand filmpje geeft een uitleg over deze bliksembeveiliging.

Deze bliksembeveiliging is in 2015 door de Tuv gecertificeerd.

Dit is er over geschreven in Computeridee.nl 

Helaas zijn ze tegenwoordig wel steeds lastiger te vinden of niet leverbaar buiten het seizoen. Zelf heb ik ze gezien bij Blokker, Action, en soms in de Gamma.

Deze Bliksembeveiliging heeft Bol.com momenteel.

Deze Bliksembeveiliging heeft Blokker soms.