Met de caravan de helling op is meestal geen probleem, maar bij het afdalen van een lange helling willen de remvoeringen nog wel eens te warm worden. Dit wordt veroorzaakt doordat bij een bepaalde afdaling de oplooprem niet meer vrij komt en de remschoenen dus blijven aanlopen. Dit moet natuurlijk niet te lang duren want dan gaan ze toch echt verbranden. Helaas is de constructie van een oplooprem niet meer van deze tijd en zou vervangen moeten worden door een beter systeem, dit zit er helaas nog niet echt in, te duur zeggen de caravan fabrikanten. Het is dus zaak om goed in de gaten te houden of de remschoenen niet te heet lopen. Maar hoe doe je dat. Om de paar kilometer stoppen en voelen of de remmen niet te heet lopen is een optie, wel oppassen want je verbrand zo je handen. Wij hebben het al diverse keren meegemaakt, zelfs richting Loreley binnendoor zijn de hellingen zo steil dat je het risico loopt op te hete remvoeringen. Van Churwalden naar beneden naar Chur is een lange helling van ongeveer 10%, onderweg stoppen zat er niet in, er waren te weinig plaatsen om te stoppen en het was erg druk, dus langzaam naar beneden zou veel ergernis hebben gegeven voor de andere weggebruikers. Echter beneden aangekomen bleken de remvoeringen totaal verkoold te zijn, ook de wiellagers moesten worden vervangen aangezien die ook veel te heet waren geweest, dure grap dus. Dat moest anders kunnen.

Zelf heb ik toen een verklikker gemonteerd zodat ik kan zien dat de oplooprem niet meer vrij komt en dus de remschoenen blijven aanlopen. Dit is niet moeilijk te maken. Het is niets anders dan een magneet, reedcontact, en een led die gaat branden zolang de rem aanloopt.

 

Hier moet de verklikker komen.

 

De verklikker bestaat uit een deel wat op de remstang wordt gemonteerd. Hierop zit alleen maar een heel sterke neodymium magneet van een paar cent, bij de bloemist verkrijgbaar of deze magneet bij Conrad.nl. Op het deel wat vast wordt gemonteerd zit een reedcontact. Zodra de remstang gaat schuiven schuift de magneet langs het reedcontact. Het reedcontact zal contact maken en de aangesloten led laten branden. Aan dit reedcontact wordt een 2 aderige kabel gesoldeerd die naar de led gaat, neem een kabel die lang genoeg is, later volgt nog waarom. Neem een reedcontact in een degelijke uitvoering aangezien deze kwetsbaar is gemonteerd. Bijvoorbeeld dit reedcontact. Het plaatmateriaal is polycarbonaat van Conrad.nl maar ander plaatmateriaal zoals aluminium gebruiken kan natuurlijk ook. Het voordeel van polycarbonaat is dat het niet breekt en je het koud kunt buigen. Zoeken naar Polycarbonaat

 

Zo zien de bevestigingsbeugels er uit. Deze komen uit een oude stekker, dit was de trekontlasting van het snoer.

 

En zo zit de verklikker gemonteerd. De afmetingen zijn zo gemaakt dat de dikke bout met moer precies in het gat valt wat al aanwezig is in de remstang geleider. Het andere deel zit op de remstang gemonteerd. Voor de 2 aderige kabel is bij een caravan altijd wel een gat met tule te vinden waar deze zo door naar binnen geleid kan worden. Vindt je het zelf maken teveel werk of te moeilijk, bij de fietsenmaker zijn kant en klare rem trekschakelaars te koop die gebruikt worden om het remlicht van bromfietsen te schakelen. Zoiets is vrij gemakkelijk te monteren.

 

Om te kunnen zien dat de oplooprem actief is heb je nog een indicatie nodig. Hiervoor heb ik bij de Action een ledverlichting met batterijhouder gekocht maar deze batterijhouder met schakelaar is hier ook geschikt voor. De ledverlichting zou je kunnen gebruiken, echter zelf heb ik die er af geknipt en een paar felle led's in de batterijhouder gemonteerd. Let op!!! een led heeft bijna altijd een serieweerstand nodig. Bij gebruik van 4 batterijen in serie van 1.5 Volt heb je een spanning van 6 Volt totaal. Deze Led is 3,2 Volt. Twee in serie geeft 6,4 Volt, dus alleen in dat geval is de serieweerstand niet nodig. In de batterijhouder kunnen ook de benodigde voedingsbatterijen worden geplaatst. Uiteindelijk moet nu alles in serie staan. De verbindingen lopen van de batterijen naar de ingebouwde schakelaar, van de schakelaar naar de zelf ingebouwde led's, van de led's naar de serieweerstand, van de serieweerstand naar het reedcontact, van het reedcontact terug naar de andere zijde van de batterijen. Let wel op dat een led polariteitsgevoelig is. Doet hij het niet, dan staat of de schakelaar uit, de batterijen zijn leeg, het is niet goed aangesloten, of de led polariteit moet worden omgedraaid. Aangezien een led zeer weinig stroom verbruikt zullen de batterijen erg lang mee gaan. Het is wel zaak dat wanneer je de caravan parkeert met de handrem er op dat je de schakelaar van de led uit zet, anders lopen de batterijen onnodig leeg.

 

 

Zelf hang ik de led indicator gewoon uit het raam. Hier moet een plaats worden gezocht zodat de led in de binnenspiegel van de auto is te zien.

 

Monteer nu alles op zijn plaats en zet het deel met het reedcontact goed vast. Het andere deel moet nog verschoven kunnen worden.

Nu moet de zaak nog worden afgesteld. Ik zei eerder al neem een lange kabel. Het voordeel is dat je dan niemand nodig hebt om te melden wanneer de led aan gaat. Je kunt de led nu zover uit de voorruit laten zakken dat je deze kunt zien wanneer je onder de caravan ligt.

Trek de handrem helemaal aan. Schuif nu het deel met de magneet richting achterzijde van de caravan tot voorbij het reedcontact. Schuif het deel met de magneet nu zover over de remstang terug totdat de led net aan gaat. Schroef het deel met de magneet vast. Haal nu de handrem er langzaam af, de led mag niet direct uitgaan, anders nog iets bijstellen. Gaat de led te snel uit dan is de magneet te zwak, zelf heb ik de magneet die zichtbaar is op de foto moeten vervangen door 2 magneten.

Rij je nu de helling af en de led is uit dan is er niets aan de hand. Blijft echter de led branden dan betekent dit dat de oplooprem niet meer vrijkomt en dus de remschoenen blijven remmen. Het is nu zaak om op tijd te stoppen en de zaak af te laten koelen. Zelf vindt ik het wel prettig dat ik nu zicht heb of de oplooprem vrijkomt, het rijdt een stuk ontspannender en ik weet precies wanneer er gestopt moet worden om te koelen.

Wil je ongeveer weten wanneer je met dit probleem te maken krijgt met jouw combinatie dan kun je dit berekenen op Caravantrekker.nl Hier is een berekening te maken bij welke afdaling de oplooprem niet meer kan lossen door de druk van de caravan op de auto. Ook is het moment te berekenen wanneer de oplooprem weer vrij komt. In deze berekening zie je direct dat het al snel zo is dat de oplooprem niet meer vrijkomt en de caravan dus continue blijft remmen. Voor onze combinatie gaat de caravan al remmen bij afdalingen groter dan 6.5%. Dit verklaart waarom de remmen verbrandden op de 10% helling bij Churwalden. De caravan bleef kilometers op de rem staan. Bij hellingen groter dan 6.5% is het dus niet mogelijk om in een ruk naar beneden te rijden. Je zult een paar keer moeten stoppen om te controleren hoe de toestand van de remmen is en eventueel de remmen af laten koelen.

Verder werd ik er op geattendeerd dat er ook systemen zijn die de temperatuur van de banden meten en dit weergeven op een display. Hier op kun je een alarm instellen wanneer de ingestelde temperatuur wordt overschreden. Het voordeel van dit systeem is dat je continue de temperatuur van de banden in de gaten kunt houden en op tijd een koelpauze kunt inlassen.

Zo'n systeem vindt je bijvoorbeeld hier bij Conrad: Banden meetsysteem

Alvorens zo'n systeem aan te schaffen is het wel belangrijk dat je controleert of het systeem de bandenspanning van een caravan wel aan kan. Sommige caravans hebben een bandenspanning van 4,5 bar en niet alle systemen gaan zo ver. Onderstaande gaat tot 6,8 bar dus deze voldoet in alle gevallen.

Banden meetsysteem

 

Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Lichtmasten, Led strips, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress

 

Download nu de gratis app, gebruik vouchercode RAILROAD en krijg direct €10,- kado!

 

Speel hier mee zonder risico en kijk eens wat je winst is, hoe leuk is dat!