Je eigen fiets eenvoudig ombouwen naar een elektrische fiets.

Er is al veel geschreven over het ombouwen van je eigen fiets naar een elektrische fiets maar hoe dat nu in de praktijk gaat miste ik steeds. Is je fiets nog in een goede staat en vindt je de investering in een elektrische fiets te groot bouw je fiets dan zelf om. Je doet dit in ongeveer 2 uur. Welke stappen je moet doorlopen zal ik hier onder beschrijven toegelicht met foto’s. Zelf heb ik deze set via internet besteld bij Ombouwen fiets Mijn ervaring is, mocht er iets niet duidelijk zijn, dan wordt je zeer goed geholpen met uitleg en elke gewenste ondersteuning. Daar hoef je je alvast geen zorgen om te maken want ombouw gaat zo gewoon altijd lukken. Deze set wordt geleverd met een Lithium Polymeer accu. Deze kunnen 1500 keer worden opgeladen en gaan veel langer mee dan de voorheen gebruikelijke Lithium Ion accu’s. De capaciteit is 36 Volt, 10 Ah. De actieradius is natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden, onder ideale omstandigheden kan wel 100km worden gehaald. Ook de motor is zeer klein met een groot vermogen van 250 watt. Verder is er nog een koplamp meegeleverd die je ook als zaklamp kunt gebruiken. Om bij een verkeerslicht weg te rijden zit er een zgn. 6 km/h knopje op het display. Wanneer je deze indrukt rijdt je al weg zonder dat je hoeft te trappen, zodra je nu gaat trappen neemt de trapondersteuning het over.

Het idee om elektrisch te gaan fietsen ontstond in zuid-limburg toen ik heuvels van ruim 10% moest fietsen. Ik kon de elektrische fiets van de buurman een keer lenen en ja toen was ik helemaal om, wat een gemak, je hoefde de heuvel op nauwelijks te trappen. Ook gaat de hond regelmatig mee in de hondenkar dus dat gaat nu ook zeer comfortabel.

Deze fiets gaan we ombouwen, deze fiets heeft knijpremmen maar elke fiets is om te bouwen. De leeftijd van deze fiets is ruim 11 jaar. Eigenlijk is de ombouw niets anders dan het voorwiel vervangen door een met een motor, het achterrekje vervangen door een met een accu, een trapsensor op de trapas, een unit in het achterrekje en een bedieningsunit op het stuur plaatsen. Vervolgens dien je de bedrading netjes te monteren en aan te sluiten. Die is in kleur uitgevoerd en de beschrijving geeft aan welke kleur je op welk stekkertje moet aansluiten. Hier kan weinig mis gaan. Soms is een kleine aanpassing nodig, bijvoorbeeld een beugeltje, maar dat wordt dan snel nagestuurd.

Fiets niet omgebouwd

Met de set zijn ook twee remhandles meegeleverd waarin een schakelaar is gemonteerd. Deze zorgt er voor dat de motor onmiddellijk stopt bij het remmen. Ik heb deze niet gemonteerd omdat mij dit niet nuttig voorkwam. In de praktijk mis je dit echt niet.

Stap1: Monteren motor.

Je demonteert het oude voorwiel  en je monteert het nieuwe wiel met geïntegreerde motor.

Stap 2: De sensor monteren achter de trapas.

Om de trapas te kunnen demonteren is gereedschap met de set meegeleverd. Sommige fietsen hebben een andere bevestiging met spie. Je schroeft de centrale inbusschroef los en monteert hier de meegeleverde traparmtrekker in. Door deze vervolgens met een steeksleutel aan te draaien springt de trapper los. Nu draai je de centrale moer los en monteert hem vervolgens weer terug met de sensor. Nu monteer je de trapper weer.

Stap 3: Monteren van het display.

Voor het display zoek je een vrije plaats op het stuur. Deze monteer je met een inbussleutel.

Stap 4: Monteren van de bagagedrager met accu en controlunit.

Om de accu te kunnen monteren verwijder je eerst de oude bagagedrager en het achterlicht. Alvorens de nieuwe bagagedrager te monteren moet eerst de controlunit gemonteerd worden. Alle bedrading welke nu nog los hangt gaat naar deze unit. Alle stekers hebben een kleur. Je steekt telkens de steker met dezelfde kleur in elkaar, dat is alles. Deze controlunit wordt vervolgens in de nieuwe bagagedrager samen met de accu geïntegreerd. Ook is de bagagedrager al van een achterlicht voorzien. Vervolgens monteer je de bagagedrager. De accu is uitneembaar om eventueel ergens anders op te laden en heeft een slot.

Stap 5: Bedrading aanleggen.

Van alle gemonteerde onderdelen ligt de bedrading nu nog los. Deze ga je netjes langs de stangen en buizen van de fiets leggen en deze bevestig je met de meegeleverde kabelbinders. Hoe je dit doet staat uitvoerig beschreven in de duidelijke handleiding.

En dit is het resultaat. Een elektrische fiets met zeer weinig moeite en kosten, en je ziet het bijna niet.

Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Lichtmasten, Led strips, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress