Dit is geen in-depth review van de Fiio BTA30 maar een praktijkervaring, op internet staan er meer dan voldoende reviews.

Aangezien ik zweer bij de oudere analoge versterkers vanwege de kwaliteit welke je niet vaak tegenkomt, of ze zijn onbetaalbaar, kom je wel eens in de knoop met moderne apparatuur. Zelf gebruik ik de Shanling M6 Pro waar ik uitsluitend Flac bestanden op afspeel. Deze was verbonden met de Philips FA960 versterker via een lange analoge kabel. Aangezien ik ook veel luister via de zelfgebouwde Electrostatic Speakers, het bouwverslag vindt je hier, had ik een hele dikke versterker nodig die 2 Ohm kan aansturen. Die vindt je bijna niet, maar deze Philips FA960 wordt vaak zo rond de €200,- aangeboden op marktplaats, en dan heb je een dijk van een versterker. De lange kabel van de Shanling naar de versterker begon me toch wel te storen. Dus eens even flink grasduinen op internet en toen vond ik de Fiio BTA30. De prijs is best aantrekkelijk, €89,95,- bij WiFiMedia in Arnhem. 

De Shanling M6 Pro muziekspeler.

 

 

De BTA30 is best klein, er wordt geen voeding bijgeleverd dus heb je nog wel een oude telefoon oplader nodig, de USB kabel zit er wel bij. Je sluit de Line Out van de BTA30 aan op de cinch aansluiting van de versterker. De bovenste versterker op de foto is nog een Matchline Surround versterker maar dat was toch niet mijn ding en doet dus niet mee. Je schakelt de Shanling muziekspeler in en zet Bluetooth aan op aptX HD, uiteraard direct op de beste geluidskwaliteit. Je drukt op de BTA30 het knopje pairing in en de verbinding is gemaakt. Een kind kan dus de was doen. Het volume kan nu geregeld worden op de Shanling muziekspeler, op de BTA30 of op de versterker, maar er is ook een App voor op de telefoon zodat je het volume van de BTA30 op afstand kunt instellen. Via deze App kun je ook alle instellingen maken op de BTA30. De App heet Fiio Control. Ook de Shanling kun je via de telefoon bedienen, mogelijkheden genoeg dus.

 

  

De Fiio Control App voor op de telefoon, maar ook zonder deze App kan de BTA30 eenvoudig worden gebruikt.

 

De Philips FA960. Dit is een vrij unieke versterker welke gebouwd is door Marantz, wat toen een onderdeel van Philips was. Het unieke aan deze versterker is de geluidskwaliteit maar ook dat hij alle moeilijke speakers kan aansturen. Ook Electrostatische Speakers van 2 Ohm is geen enkel probleem.

 

De BTA30 heeft meer dan genoeg aansluitmogelijkheden. Op de Antenne aansluiting moet de bijgeleverde Antenne worden aangesloten. De USB aansluiting is een USB-C aansluiting.

Verder heeft de BTA30 vele mogelijkheden. Via de USB sluit je hem aan op de PC zodat hij als DAC gebruikt kan worden. Zelf heb ik een optische kabel van de Ziggo Horizon naar de BTA30 lopen om ook radio en tv via de versterker te kunnen weergeven met een behoorlijk goede geluidskwaliteit. Op de BTA30 zit een keuzeschakelaar om de optische ingang te kunnen schakelen.

 

De Audio installatie met de Electrostatic Speakers. Ook de Elac boxen worden nog regelmatig gebruikt.

Voor mij was de Fiio BTA30 perfect om al mijn kabelproblemen op te lossen. De afstand dat de BTA30 nog zonder onderbrekingen functioneert is ongeveer 6 meter. De Analoge versterker wordt nu op een moderne manier gebruikt. De geluidskwaliteit is uitstekend, ik luister uitsluitend naar Flac bestanden en ik kan nauwelijks verschil horen tussen een kabel verbinding, of de Bluetooth aptX HD verbinding.