Een voorbeeld video hoe geheugendraad werkt: 

Het project geheugendraad heb ik gestopt. Fleischmann wissels die willen niet graag rustig omgaan en hebben toch wel een behoorlijke zet nodig. Met geheugendraad werkte alles erg mooi maar niet altijd even betrouwbaar. Ook grote temperatuurschommelingen gaven als resultaat dat de wissel net niet helemaal omging. De Conrad (Hoffmann) wisselmotor voldoet redelijk en ik heb nu definitief hiervoor gekozen maar blijf ook de Fleischmann spoel aandrijving gebruiken.

De voordelen van geheugendraad zijn wel:

Enorme kostenbesparing

Geen klakkende wissels maar een werkelijksheidsgetrouwe omschakeling die 2 tot 3 seconden duurt

Betrouwbaar

Lage benodigde stroom (200 mA) in tegenstelling tot spoelen waar kortstondig een stroom van 0.5 - 1 Amp loopt. Echter in een van de 2 standen loopt deze stroom van 200mA natuurlijk wel continue.

Nadelen zijn:

Fleischmann wissels willen graag met een klap omgaan en dat is met geheugendraad niet te realiseren en uiteraard ook niet de bedoeling. Dus deze wissels zijn niet 100% betrouwbaar met geheugendraad. Tenminste, dat is mijn ervaring met vooral oudere en slechter lopende wissels.

Voor aansturing kan gebruik worden gemaakt van een gestabiliseerde aansturing (voorkeur), zie Floodland of gewoon vanuit een ongestabiliseerde voeding (zie belangrijk verder op in dit artikel).

Het geheugendraad is te bestellen bij Jacques Le Plat. Jaques le Plat Je hebt de bestelling met een paar dagen in huis en de service is uitstekend. Note: Helaas is deze er mee gestopt. Met Googlen is dit geheugendraad nog wel te vinden.

Wanneer de wissels direct op een houten onderbouw zijn gemonteerd moet er een gleufje worden uitgefreesd waarin de geheugendraad komt te liggen. Ligt de bedding op tempexbehang dan is het een kwestie van uitsnijden.

Belangrijk: Wanneer geheugendraad langdurig te warm wordt zal het zijn eigenschappen verliezen maar wat nog belangrijker is, het geheugendraad is altijd in de buurt van een houten brandbare onderbouw. Voorkeur voor een veilige schakeling is daarom een gestabiliseerde voeding met stroombegrenzing met in de voedingsdraad naar de geheugendraad een zekering van 200mA. Het brandgevaar is nauwelijks aanwezig wanneer de geheugendraad in een teflon katheter wordt gelegd, dit is ook bij Jacques Le Plat te verkrijgen.

Geheugendraad

Bij een aantal merken wissels wordt de geheugendraad haaks onder het spoor gelegd omdat de aandrijving rechtstreeks op de wisseltong plaatsvind. Bij Fleischmann Profiwissels is dit niet mogelijk en moet de geheugendraad in de lengterichting van het wissel worden gelegd. Wanneer de wissel wordt gemonteerd op een tempex onderlaag dan is het een kwestie van de benodigde ruimte voor de bediening uit te snijden. Ligt de wissel direct op de houten onderbouw dan moet dit worden uitgefreesd. De bedieningslip van de wissel wordt ondersteboven gemonteerd. Op het pennetje wat nu naar beneden wijst past precies een M2 moertje. Hieraan wordt later het veertje en de geheugendraad bevestigd. De elektrische verbinding wordt gemaakt door de aansluitdraad samen met de geheugendraad in het meegeleverde knelbuisje te schuiven en het buisje daarna samen te knijpen. De andere kant van de geheugendraad wordt geklemd onder het bevestigingsoogje met soldeerlipje. De elektrische verbinding wordt aan dit soldeerlipje gesoldeerd. Alle benodigde onderdelen worden met de proefset van Jaques Le Plat meegeleverd.

Geheugendraad

Wissel in ruststand

Geheugendraad

Wissel in afgebogen stand

Geheugendraad

Bij deze kruiswissel was geen ruimte dus moest de geheugendraadfunctie worden omgekeerd.

Geheugendraad

Geheugendraad

Zo is er ruimte genoeg. De ruimte voor de geheugendraad wordt uitgesneden uit de tempex bedding.

Geheugendraad

Deze ruimte wordt vervolgens afgedekt met folie.

Geheugendraad

En deze folie wordt in de beddingkleur geschilderd.

 

Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress