Deze video gaat over het reinigen van de rails met ATF (Automatic Transmission Fluid). Dit is de olie die in de Automatische versnellingsbak zit. Je kunt dit per 0.5 liter of hele liter kopen en kost zo rond de €15,- Maar je hebt zo weinig nodig dat je met een flesje van 20ml je leven lang doet. Vraag je zo'n klein beetje bij je autodealer dan krijg je dit meestal gratis mee.

Wat het allerbelangrijkste is is dat je verschrikkelijk weinig gebruikt, teveel is echt funest en zeker niet nodig. Allereerst moet je alle rails nog een keer reinigen met bijvoorbeeld wasbenzine. Je doopt nu een wattenstaafje in de ATF en strijkt een paar centimeter over de rails, meer niet. Dit doe je om de 5 meter. Je laat nu de treinen dit verspreiden. Het beste is om eerst treinen zonder antislipbandjes te laten rijden zodat de bandjes niet vettig worden. Je zult zien dat op hellingen een locomotief eerst nog gaat slippen, dit komt omdat de ATF nog niet voldoende is verspreid, dit gaat al snel over. Heb je veel oude treinen die daardoor vuile wielen hebben dan zal dit vuil los laten van de wielen en de rails weer vervuilen. Helaas moet je dan nogmaals alle rails reinigen met wasbenzine. Zodra alle wielen ook schoon zijn gereden hoef je nog maar een keer per jaar ATF aan te brengen op de rails en je hoeft echt nooit meer te poetsen. Staat je baan door bijvoorbeeld een wasmachine in een stoffige omgeving dan zul je nog wel van tijd tot tijd de baan stofvrij moeten maken. Wat ook een groot voordeel is van ATF is dat dit vonkende wielen blust, hierdoor zul je ook geen ingebrande wielen van je locomotieven krijgen.

Zelf gebruik ik nu al jaren ATF en als de treinen maanden niet hebben gereden dan rijden ze zo weer weg zonder problemen.

Klik op onderstaand plaatje voor een video over het gebruik van ATF:

 

Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Lichtmasten, Led strips, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress