Je treinen op de modelbaan laten rijden volgens een dienstregeling met behulp van software zoals het grote voorbeeld, wie wil dat niet.
Inmiddels is het zover dat er ruim 30 treinen automatisch kunnen rijden via Traincontroller Bronze versie 9. In de praktijk zijn dit er nooit meer dan 7 gelijktijdig anders staan ze toch maar in de file. Goederentreinen rijden ook automatisch maar een deel blijft handmatig rijden. Met Traincontroller is dat mogelijk, je kunt namelijk instellen dat ook een handmatig bestuurde trein door Traincontroller wordt gecontroleerd zodat er geen conflicten ontstaan met de automatisch rijdende treinen. Onderstaand scherm is het huidige scherm.
Het scherm kun je indelen en er uit laten zien zoals je maar wilt. Ook alle kleuren kunnen naar behoefte worden veranderd. Alle blokken welke bezet zijn worden rood weergegeven of in een kleur naar keuze, in het blok staat altijd de trein weergegeven welke dit blok bezet. Ook kun je zien waar deze trein naar toe gaat. De rijwegen met bijbehorende seinkleuren en wisselstanden worden weergegeven. Je kunt tussen het automatische rijden gewoon met de handregelaars, extern via een smartphone, of de regelaars van het programma, gecontroleerd blijven rijden.
Ik heb gekozen voor de software van RailRoad&Co en wel het programma TrainController 9 in de Bronze versie. De Bronze versie is een uitgeklede versie maar voldoet nog steeds aan al mijn wensen. In de toekomst gaat een update naar Silver misschien gebeuren al was het alleen maar vanwege dat je elk blok allerlei zaken kunt meegeven welke in Bronze niet kunnen. Je kunt bijvoorbeeld voor elke locomotief individueel zijn snelheid per blok instellen, maar ook allerlei functies meegeven. De Silver en Gold versie geven erg veel meer mogelijkheden. Je kunt alles in de demoversie testen welke hier is te downloaden Download Demo Traincontroller
Na vele jaren met Bronze te hebben gereden is er nog steeds geen behoefte om over te gaan stappen naar de veel duurdere Silver versie.
De reden om Traincontroller te kiezen is het gemak waarmee je de layout en schedules (routes) maakt. Met de Bronze versie is het mogelijk om alle treinen volgens dienstregeling met blokbeveiliging te laten rijden en tevens handmatig met bijvoorbeeld goederentreinen te rijden.
Het leuke aan Traincontroller is is dat het programma ook geluidsfiles af kan spelen. Dat is wel handig voor treinen zonder geluidsdecoder. Op internet zijn veel geluiden te vinden hiervoor zie deze links:
Treingeluiden (Helaas niet meer gratis)
Zelf heb ik hiervan verschillende geluiden samengesteld met een sound editor. Allereerst heb ik de vertrektijd van een trein gemeten en hierbij een geluid gemaakt wat exact overeenstemt met de betreffende vertrekkende trein. In Traincontroller kun je aangeven wanneer dit geluid moet worden weergegeven, bij vertrek, bij het remmen, bij het aankomen enz... Zelf heb ik een luidsprekerbox bij het linker en een bij het rechter station geplaatst. De geluidsfiles heb ik opgesplitst in linker en rechter geluiden. Zodoende komt het geluid altijd uit de goede richting. Het gebruik is oneindig, je kunt er stations omroepers en conducteurs fluit aan toevoegen. En dat allemaal exact op het tijdstip dat je zelf wenst.
Het programma draaide voorheen met het Rautenhaus RMX systeem met zowel DCC als Selectrix decoders en in eerste instantie vond ik dit een prima systeem. Toen ik vanwege de soundfuncties steeds meer over ging naar DCC Sound decoders begonnen de problemen. Rautenhaus RMX was daar duidelijk nog niet klaar voor. Er ging van alles mis, functies waren verschoven, alle treinen gingen spontaan rijden met de nodige schade als gevolg, want ook de noodstop reageerde dan niet meer, enz... De ondersteuning was soms wel goed maar duurde bij echte problemen enige maanden voor er een reactie kwam maar nog steeds geen oplossing. Reden om over te stappen op een ander moderner systeem. Dat is dus de Ecos 2 geworden.
Wat ik een groot pluspunt vindt aan Traincontroller is dat je niet eindeloze databases moet vullen en de gebruiksvriendelijkheid. De database wordt automatisch gevuld daar merk je zelf niets van. Dit doet het programma aan de hand van de gemaakte layout en de opgegeven adressen van wissels en seinen. Uiteraard moet je hier dus wel adresgegevens invoeren voor functiedecoders en blokmelders maar dat gaat met zo'n gemak, een kind kan de was doen. Traincontroller kent wereldwijd duizenden gebruikers en heeft een zeer goede ondersteuning. Nadeel is dat je de vragen aan de helpdesk of forum in het Duits of Engels moet stellen. Tegenwoordig kun je met vragen over Traincontroller in het Nederlands terecht op het Dutch Roco forum, daar wordt je altijd goed geholpen. Dutch Roco Forum Mijn mening is dat Traincontroller met kop en schouders uitsteekt boven de andere programma's, maar goed dat is maar een mening.
Ik heb nu koploper, Traincontroller, RocRail en iTrain bekeken.
iTrain is ongeveer even duur als Traincontroller Bronze maar kan wel veel minder, zeker wat betreft het foutzoeken, Traincontroller is daar heel sterk in. De layout van iTrain Website vindt ik wat mooier en het is in het Nederlands en je hebt een Nederlands forum, ook wel prettig. In tegenstelling tot Traincontroller is het me in 4 dagen niet gelukt om een trein aan het rijden te krijgen in pendeldienst tussen 2 blokken, ook niet met de hulp van de maker. Wat je in Traincontroller in een paar minuten maakt is me met iTrain dus nooit gelukt. Uiteraard doe ik hier iets fout maar dat zegt dan weer wel iets over hoe eenvoudig een programma of handleiding is of juist niet. In Traincontroller worden blokken automatisch gekoppeld met het voorgaande en het volgende blok, hier heb je nooit zorg over, wat een gemak. In iTrain moet je dit zelf opgeven wat enorm veel werk is en je moet exact weten wat je doet en waarom, hier maak je snel fouten die moeilijk zijn te vinden. Het schijnt dat je bij iTrain in de edit mode blokken wel automatisch kunt laten toewijzen. Traincontroller geeft met Dr.Railroad ten alle tijde alle gemaakte fouten aan in klare begrijpelijke taal, overigens wel in het Duits of Engels. Je ziet dus direct wanneer je bijvoorbeeld vergeten bent een startblok of eindblok op te geven in een Schedule of wanneer de trein in een verkeerd blok staat.
Ook geeft het in een flowchart genaamd Inspector alle akties van het programma weer, werkelijk iedere aktie is hier terug te vinden. Ook heb je een keuze wat je wilt zien. Dit is maar een voorbeeld uit de demo dus even niet kijken naar de inhoud.
Wanneer iTrain ook zulke debugger's had was het al een stuk gemakkelijker om mee te werken, maar ik ben niet zeker hoe dit bij iTrain geregeld is.
Het aangeven van remweg en stopsectie gaat in Traincontroller grafisch door middel van het verschuiven van blokken. In de Bronze versie stel je de remlengte in met een slider, in de Silver versie stel je dit in centimeters in. Dit kun je zo voor elk blok nauwkeurig voor beide richtingen instellen. Per blok heb je maar 2 bezetmelders nodig, zelfs met 1 is het mogelijk aangezien je in de Silver versie treinen zo kunt kalibreren dat ze exact na een vooraf opgegeven aantal centimeters stoppen. Het middelste gedeelte hoeft niet gedetecteerd te worden. Voor een blok wat in beide richtingen wordt bereden heb je een remsectie nodig en een stopsectie. Treinen stoppen altijd exact voor een sein.
Zo ziet dit er in het programma uit.
Wat een gemak allemaal.
Ook heeft Traincontroller een Fahrdienstleiter welke grafisch alle acties en rijwegen weergeeft.
Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Lichtmasten, Led strips, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress