Er is veel mis in zonnepanelen land maar gelukkig zijn er ook goede aanbieders van zonne-installaties. Deze pagina is bedoeld om te helpen bij het kiezen van een zonne-installatie aanbieder. We zijn hierbij volledig onafhankelijk. Er zijn vele aanbieders maar helaas bewegen zich in deze markt vele cowboys. Deze zijn overigens vaak gemakkelijk te herkennen. Een cowboy probeert alles zo vol mogelijk te leggen met zonnepanelen, dan heeft hij de hoogste provisie. Hij handelt alles af aan de keukentafel en zal vrijwel nooit op het dak gaan kijken of hetgeen hij bedenkt wel mogelijk is, dat laat hij over aan de installateur waar hij de provisie van krijgt. Heb je straks na het lezen van dit artikel nog vragen, registreer je dan linksonder en log in. Onderaan deze pagina verschijnt dan een dialog box om je vraag te stellen.

Voordat je met een aanbieder van zonnepanelen in zee gaat dien je je wel goed voor te bereiden om te voorkomen dat je een foute zonne-installatie krijgt.

Wil je alles overlaten aan de vakman dan zul je behoefte hebben aan een paar offertes om de beste aanbieder uit te zoeken. Dit kun je doen via bijvoorbeeld Solvari Zonnepanelen offertes. Je krijgt dan snel 4 aanbieders over de vloer. We hebben Solvari uitgetest en daar is op zich niets mis mee. Het zegt echter helemaal niets over de betrouwbaarheid van deze aanbieders. Jij bepaalt uiteindelijk wie je neemt. Wat wij minder vinden aan Solvari is dat de ervaringen van gebruikers een vertekent beeld geeft. We hebben dit uitgetest door, overigens waargebeurde ervaringen die niet al te best waren, te posten. De negatieve ervaringen worden niet op hun website getoond. Stuur je daarentegen een positieve ervaring dan plaatsen ze deze wel. Dien je een terechte klacht in bij Solvari dan wordt hier niets mee gedaan. Maar om offertes te krijgen kun je Solvari gerust gebruiken. 

Vraag aan de verkoper altijd hoe de verkoop constructie is. Sommige verkopen je een complete installatie en laten je een contract tekenen. Het zou zo maar kunnen dat je er later achter komt dat je een contract bent aangegaan met een leverancier van de installatie, en een met een installateur. De verkoper is nadat je hebt getekend geen aanspreekpartner meer, deze strijkt zijn provisie op en gaat weer surfen, zweefvliegen, of duiken. Zijn er problemen, dan heb je dus met heel andere partijen te maken en geeft de verkoper niet meer thuis. De installateur wijst je terug naar de verkoper, en de verkoper verwijst je naar de installateur. Dit kan erg vervelend uitpakken en helaas dit gebeurt.

Waar moet je nu op letten

 • Kijken ze naar bomen, dakkapellen en schoorstenen die schaduw kunnen geven.
 • Waar willen ze de panelen plaatsen, op de gevel ?, stuur hem dan maar weg, het rendement is dan veel te laag, of je moet perse zonnepanelen willen hebben en is het rendement minder zwaarwegend.
 • Gebruiken ze simulatie software om te zien hoe de schaduwen over de panelen lopen en geven ze een prognose van de opbrengst in deze situatie. Voor een dak pal op het zuiden zonder bomen, schoorstenen, of dakkapellen is dit niet nodig.
 • Meten ze alles exact op en maken ze een legplan, of laten ze dit later over aan de monteurs hoe de panelen geplaatst kunnen worden. Dit laatste nooit doen.
 • Bekijken ze alle mogelijkheden, oost opstelling, oost-west opstelling, zuid opstelling of west opstelling. Op een dakkapel is een oost-west opstelling vaak het overwegen waard. Doordat de panelen met de rug tegen elkaar staan kan er geen wind onder slaan. Hierdoor heb je minder ballast nodig, dus minder gewicht op je dakkapel.
 • Is er schaduw aanwezig vertellen ze je dan dat je beter micro omvormers kunt nemen of Inverters met MPP Tracker. Bijvoorbeeld Involar.
 • Google op de firma welke je op het oog hebt. Kijk bij klachtenkompas.nl van de Consumentenbond. Hoe gaat een bedrijf om met klachten. Waarom staan ze op klachtenkompas. Blijkbaar hebben ze de klacht van de klant niet naar behoren opgelost anders had de klant deze klacht niet in hoeven dienen.
 • Googlen op ervaringen van bedrijven heeft niet altijd zin. Vaak zitten de directeur, zijn familie, en zijn personeel veel positieve reacties in te voeren om maar een hoge score te laten zien. Hierdoor ontstaat een behoorlijk vertekend beeld. We kunnen de sites zo aanwijzen waar dit is gebeurd. Dus ervaringen op de site van de aanbieder, vergeet het maar, die zijn onbetrouwbaar.
 • Betaal nooit het hele aankoopbedrag vooruit. Betaal ongeveer €600 - €800 pas nadat de installatie is gemonteerd en werkend afgeleverd.

Garantie

 • Veelal krijg je 10 tot 20 jaar garantie. Maar wat is dat waard als de fabrikant failliet gaat, wat nogal eens gebeurd. Kun je dan terugvallen op je leverancier of op een garantiefonds. Er is een garantiefonds dat is opgericht door een bedrijf wat zijn eigen garantieregels niet nakwam. Elke verkoper van zonnepanelen kan zich hierbij aansluiten. In de pers lezen we hier ook de nodige twijfels over. Lees dit artikel over het Garantiefonds maar eens. Of dit Artikel over garantiefondsen. Het lijkt er op dat een installateur die is aangesloten bij Zonnekeur een betere keuze is. Sluit in elk geval een rechtsbijstandverzekering af. Niet dat dit altijd zaligmakend is maar in een aantal gevallen zullen ze toch tot een goede oplossing kunnen komen.

Monitoring

 • Is de monitoring van de opbrengst van de zonnepanelen via een webportal van de fabrikant dan loop je een enorm risico dat wanneer de fabriek failliet gaat het monitorsysteem op slag waardeloos is. Dit is bijvoorbeeld gebeurt bij Enecsys.
 • Is er een mogelijkheid dat wanneer dit gebeurt er een alternatieve monitor methode is. Voor Enecsys zijn er meerdere mogelijkheden ontstaan. Na het faillissement zijn er handige jongens software en systemen gaan ontwikkelen om te kunnen blijven monitoren. Zie Tweakers. Er zijn firma's die zo'n systeem aanbieden alleen de abonnementskosten zijn erg hoog. Er zijn er ook die een monitorsysteem komen installeren voor een eenmalig bedrag. De hobbyisten gebruiken een Raspberry microcomputer van een paar tientjes. De software hiervoor is op het internet te vinden en gratis. De data sturen ze naar PV Output. Om de inverters individueel te kunnen monitoren wordt nog een apart dashboard gebruikt. Deze slaat alle data op in een database. Ook voor andere merken omvormers en inverters zijn er zulke oplossingen.
 • Laat altijd een mini kWh in de leiding naar de zonne-installatie monteren met een lcd display. Deze kosten rond de €30,-. Mocht je monitorsysteem uitvallen dan heb je altijd zicht op je totaal opbrengst. Deze hebben ook vaak een SO Pulse uitgang. Die kun je dan weer uitlezen met bijvoorbeeld een Raspberry en de data sturen naar PV Output Dit laatste is dan weer leuk omdat je dan weer grafieken hebt van de opbrengst.

Piekbeveiliging

 • Wat ook zeer belangrijk kan zijn is een piekbeveiliging te monteren in de leiding naar de zonnepanelen. Deze wordt gemonteerd op de DIN rail in de meterkast. Micro inverters willen nog wel eens sneuvelen, een piekbeveiliging kan dit voorkomen. Kosten ongeveer €70,- De installateur weet vaak wel of dit nodig is voor een bepaald merk inverter. Sommige inverter merken eisen dit zelfs.

Verzekering

 • Veel verkopers bieden een verzekering aan welke zgn. bijna alles dekt. In de praktijk valt dit vaak tegen en heb je een jurist nodig om de verzekering te bewegen tot dekking over te gaan. Let er op dat de verkoper of installateur niet zelf de tussenpersoon is maar dat je rechtsreeks met de verzekering zaken kunt doen. Uit de praktijk weten we dat zulke verkopers die ook tussenpersoon zijn de zaak enorm kunnen frustreren.

Opbrengst en terugverdientijd

 • Staar je hier niet blind op. De meeste verkopers rekenen zo even voor dat je de installatie in 7 tot 8 jaar heb terug verdiend. In de praktijk valt dit best wel tegen.
 • Meestal zal de verkoper je niet vertellen dat een omvormer vaak elke 10 jaar vervangen moet worden. Dit is best een investering en zal ook terugverdiend moeten worden. Micro Inverters is duurder maar ze gaan meestal 2 keer zo lang mee.
 • De verkoper rekent met 7% verhoging van je energierekening, dit is al lang niet meer zo, er is zelfs sprake van een daling.
 • De zonnepanelen worden vuil. Maak je ze niet 2 jaarlijks schoon dan ga je dat echt merken aan de opbrengst.
 • De opbrengst van de panelen loopt elk jaar een klein beetje terug.
 • Komt er schaduw op een paneel, dit betekent een langere terugverdientijd. Bij een installatie waar alle zonnepanelen in serie staan, dus met een omvormer, kan een puntje schaduw al veel verlies geven. Omdat alle panelen in serie staan heeft dit invloed op de opbrengst van alle panelen. Bij Micro Inverters geldt dit niet. Hier staan alle panelen parallel. Wanneer er een paneel uitvalt heeft dit geen enkele invloed op de rest.
 • Vraag een garantie voor de berekende opbrengst. Het komt dikwijls voor dat de opbrengst 30% lager is dan berekend of voorgesteld. Zie deze installatie van 3250 kW maar eens PV Output De installatie heeft 13 panelen die minimaal 2540 kWh/jr zouden moeten opwekken. In de praktijk is het nog geen 1800 kWh/jr. De verkoper die dit heeft berekend had vooraf de belofte gedaan dat wanneer de opbrengst te laag zou zijn de panelen anders geplaatst zouden worden. Deze was zelfs niet met een jurist te bewegen om dit te doen. Laat bij de verkoop schriftelijk vastleggen dat wanneer de opbrengst aanmerkelijk lager uitvalt dan afgesproken dat ze dit oplossen door bijvoorbeeld de panelen anders te leggen.

Subsidie

 • Kijk of de verkoper de subsidie en btw teruggave voor je regelt.

Heb je zelf goede of slechte ervaringen met verkopers, aanbieders, installateurs, verzekeringen of service contracten, registreer je en vul de dialog box onderaan deze pagina in. Deze dialog box verschijnt pas na inloggen. Alle informatie is welkom.

Op deze pagina komen links naar aanbieders. De bedrijven waarvan we weten dat ze slecht werk leveren worden hier niet genoemd. Dit betekent nog niet dat er bij deze bedrijven niets mis kan gaan, het blijft natuurlijk mensen werk. Kijk ook eens bij Coolblue Zonnepanelen

Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Lichtmasten, Led strips, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress