Op deze pagina wordt de bouw beschreven van een Nederlands perron.
Het Nederlands perron is gemaakt van MDF met een dikte van 18 mm. Bij het gebruik van Fleischmann Profirails met een extra bedding van 3 mm kom je exact uit op de perronhoogte welke in Nederland gebruikelijk is. In onderstaande foto zijn bijna alle attributen zoals dienstregeling, perronranden en bord Enschede ter plaatse in Enschede gefotografeerd. Het stoeppatroon en de perronrand zijn uitgeprint op normaal printer papier. Fotopapier glimt te erg. Als dit in de tijd zou verkleuren plak je er zo weer nieuwe overheen. Note: Inmiddels ligt het perron er al 10 jaar en er is nog geen verkleuring opgetreden. Hier onder kun je de perronzijkanten en het perrondek downloaden om uit te printen.
Dit perron kost vrijwel niets. De perronoverkapping wordt opgebouwd uit plastic profielen. De kap in Enschede is een soort golfplaat. Dit wordt polycarbonaat omdat ik het zonde vind dat je het perron afdekt met grijze golfplaat en je dan de levendigheid niet meer kunt zien.
Detailfoto na het opplakken van de prints.
Let even niet op het perspectief. Dit wordt nog aangepast.
De perronoverkapping is klaar. Ik heb hiervoor de volgende onderdelen gebruikt: Aluminium profiel van de Gamma 15mm breed. Polycarbonaat platen 400 x 500 x 1mm besteld bij Conrad. Verder heb ik alle t-profielen en vierkant profielen ook bij Conrad besteld maar elke treinenshop heeft deze. Overigens zou ik zelf de volgende keer alle profielen een maatje groter nemen aangezien de constructie nu net niet stevig genoeg is.