Fleischmann HO Profirails wissels met Geheugendraad

Het project geheugendraad heb ik gestopt. Fleischmann wissels die willen niet graag rustig omgaan en hebben toch wel een behoorlijke zet nodig. Met geheugendraad werkte alles erg mooi maar niet altijd even betrouwbaar. Ook grote temperatuurschommelingen gaven als resultaat dat de wissel net niet helemaal omging. De Conrad (Hofmann) wisselmotor voldoet redelijk en ik heb nu definitief hiervoor gekozen.

De voordelen van geheugendraad zijn wel:
Enorme kostenbesparing
Geen klakkende wissels maar een werkelijkheidsgetrouwe omschakeling die 2 tot 3 seconden duurt
Lage benodigde stroom (200 mA) in tegenstelling tot spoelen waar kortstondig een stroom van 0.5 – 1 Amp loopt.

Nadelen zijn:
Fleischmann wissels willen graag met een klap omgaan en dat is met geheugendraad niet te realiseren en uiteraard ook niet de bedoeling. Dus deze wissels zijn niet 100% betrouwbaar met geheugendraad. Tenminste, dat is mijn ervaring met vooral oudere en slechter lopende wissels.

Voor aansturing kan gebruik worden gemaakt van een gestabiliseerde aansturing (voorkeur), zie http://www.floodland.nl/aim/info_wissel_geheugendraad_1.htm of gewoon vanuit een ongestabiliseerde voeding (zie belangrijk verder op in dit artikel).

Het geheugendraad was te bestellen bij Jacques Le Plat. http://users.skynet.be/pro-rail/ukcafam0.htm  Helaas is deze ermee gestopt, een alternatief besteladres heb ik nog niet gevonden.

Wanneer de wissels direkt op een houten onderbouw zijn gemonteerd moet er een sleufje worden uitgefreesd waarin de geheugendraad komt te liggen. Ligt de bedding op tempexbehang dan is het een kwestie van uitsnijden.

Belangrijk: Wanneer geheugendraad langdurig te warm wordt zal het zijn eigenschappen verliezen maar wat nog belangrijker is, het geheugendraad is altijd in de buurt van een houten brandbare onderbouw. Voorkeur voor een veilige schakeling is daarom een gestabiliseerde voeding met stroombegrenzing met in de voedingsdraad naar de geheugendraad een zekering van 200mA.  Het brandgevaar is nauwelijks aanwezig wanneer de geheugendraad in een teflon cateter wordt gelegd, dit was ook bij Jacques Le Plat te verkrijgen.

Allereerst moet de lengte van het geheugendraad worden bepaald. Om een Fleischmann Profiwissel om te kunnen zetten is minimaal 6.4 mm verplaatsing van de geheugendraad nodig.  De beweging van de geheugendraad is 3.5 – 4 % van zijn eigen lengte. Voor een verplaatsing van 6.4 mm kom je dan uit op een lengte van minimaal 16 cm. Om nu exact te bepalen welke serieweerstand nodig is voor deze lengte geheugendraad bij een door uzelf gewenste voedingsspanning kan dit worden ingevuld in onderstaande tabel. Klik op de Downloaden en open deze. De berekening werkt alleen als Excel op uw pc is geïnstalleerd.

Bij een aantal merken wissels wordt de geheugendraad haaks onder het spoor gelegd omdat de aandrijving rechtstreeks op de wisseltong plaatsvindt. Bij Fleischmann Profiwissels is dit niet mogelijk en moet de geheugendraad in de lengterichting van het wissel worden gelegd. Wanneer de wissel wordt gemonteerd op een tempex onderlaag dan is het een kwestie van de benodigde ruimte voor de bediening uit te snijden. Ligt de wissel direct op de houten onderbouw dan moet dit worden uitgefreesd.

De bedieningslip van de wissel wordt ondersteboven gemonteerd. Op het pennetje wat nu naar beneden wijst past precies een M2 moertje. Hieraan wordt later het veertje en de geheugendraad bevestigd. De elektrische verbinding wordt gemaakt door de aansluitdraad samen met de geheugendraad in het meegeleverde knelbusje te schuiven en het busje daarna samen te knijpen. De andere kant van de geheugendraad wordt geklemd onder het bevestigingsoogje met soldeerlipje. De elektrische verbinding wordt aan dit soldeerlipje gesoldeerd. Alle benodigde onderdelen werden met de proefset van Jaques Le Plat meegeleverd.

Wissel in ruststand

Wissel in afgebogen stand

Geheugendraad aandrijving van een Fleischmann kruiswissel.

Bij deze kruiswissel was geen ruimte dus moest de geheugendraadfunctie worden omgekeerd.

Zo is er ruimte genoeg. De ruimte voor de geheugendraad wordt uitgesneden uit de tempex bedding.

Deze ruimte wordt vervolgens afgedekt met folie.

En deze folie wordt in de beddingkleur geschilderd.

Bovenleiding zelf maken.

Translate »