Gieten van een arcade muur met spörle mallen

Zelfbouw arcade muur van spörle mallen

Beide eindstations hebben een arcademuur. De muren zijn gegoten met gips en de gebruikte mallen zijn van de spörle 5000 set.

Het gebruikte gips is Knauf modelgips van de Gamma. Doe zoveel water in een beker die gelijk is aan de inhoud van de mal. Strooi het gips hier langzaam op tot het moment dat het gips blijft drijven. Laat dit enkele minuten zo staan. Roer het om. Het gips moet op yoghurtdikte zijn zodat het goed vloeibaar is. De mallen worden eerst ingesmeerd met de bijgeleverde tenside of met water waaraan een druppeltje dreft is toegevoegd. Dit is om de oppervlaktespanning te breken. Na het gieten de mallen flink bekloppen zodat de luchtbelletjes opstijgen en het gips alle plaatsen van de mal bereikt. Hierna afstrijken met een liniaal. Na 30 minuten kunnen de delen uit de mal genomen worden. Om de delen snel te drogen kunnen ze op een radiateur worden gelegd. Tip: Om gebogen delen te krijgen kun je na 6 a 7 minuten een paar latjes onder de mal leggen zodanig dat de juiste ronding wordt bereikt.

Bovenstaande methode werkte het best. Ik heb daarvoor van alles geprobeerd. Van tevoren houtlijm toevoegen om een sterker gips te krijgen, dit werkte averechts. Acrylverf toevoegen zodat het model vast de juiste kleur had, echter de acrylverf liet zich niet goed mengen met het gips en ook werd het gips brozer. Het gaf overigens wel een leuk effect, doordat er na uitharding stukjes uit het gips braken welke een baksteenrode kleur hadden kreeg je een oude muur met afgebrokkelde stenen.

Nadat de mallen droog zijn kunnen ze worden geschilderd. De gebruikte verf is acrylverf van de Action. Om baksteenrood te krijgen moet rood en oranje worden gemengd.

Vervolgens kunnen de steentjes met grijs worden geschilderd.

Van de delen met deurtjes moeten nu eerst de deurtjes groen, de kozijnen grijs en de ramen zwart worden geschilderd. Om de muur te verouderen gebruik je zwarte acrylverf welke je op 5 plaatsen onverdund als grote stip aanbrengt. Deze stippen ga je versmeren met een grote natte kwast.

Als laatste ga je dry brushen met wit om de accenten aan te brengen. Doop een grote platte kwast in witte onverdunde acrylverf. Wrijf de kwast op een stuk keukenrol of doekje zo goed als droog. Test nu op een teststukje of er niet te veel verf aan de kwast zit want anders mislukt de muur. Als de kwast droog genoeg is beweeg je de kwast over de muur zodanig dat de scherpe kanten van de stenen als het ware oplichten.

En dit is dan het eindresultaat. De muur past wel niet echt in het tijdsbeeld van de baan maar in de loop der tijd ben ik totaal van mijn vaste thema afgestapt. Ik gebruik nu alles door elkaar en dan vooral wat ik mooi vind.

Ook gebogen delen zijn mogelijk. De spörle set 5000 heeft ook een onderdoorgang.

Het andere eindstation. Deze muur is 3,5 meter lang. Hier zijn niet de delen met arcade gebruikt maar de gewone muurdelen met de smalle pijlers.

Het knapt er echt van op.

Het was een weekje gieten en schilderen maar dan heb je ook eer van je werk.

Ben je geinteresseerd in Verweerde locomotieven neem dan eens een kijkje op: Realistic Train Models

Het zelf maken van bomen voor je modelbaan

Translate »