DVB-T Bierblik antenne bouwen

Aangezien wij vaak in het zuidelijkste puntje van Limburg staan en daar nauwelijks een DVB-T signaal voor o.a. Digitenne is te ontvangen zocht ik naar een betere antenne. Een KPN DVB-T antenne met antenneversterker heeft nog te weinig signaal om hier storingsvrij tv te kunnen kijken. Ik vond op het internet een zelfbouw bierblikantenne.

Bouwtekening

Deze leek mij wel zinvol om te bouwen gezien de ervaring van anderen. Onderstaand beschrijf ik mijn ervaringen. Nadat de antenne was gebouwd bleek de signaalsterkte verbluffend. Ineens kregen we er 9 Duitse zenders bij en ook de Nederlandse zenders kwamen zeer sterk door. De bierblikantenne is nu al weer vele jaren in gebruik en we hebben nooit meer slechte ontvangst gehad. Het is natuurlijk wel zo dat wanneer je in een gebied zit waar er geen enkele DVB-T mast in de regio staat dat je dan ook geen ontvangst zult hebben. In het Schwarzwald rond Sulzburg heb je bijvoorbeeld zo’n witte vlek. Deze wordt veroorzaakt doordat je in een dal zit tussen bergen waar geen enkele mast zo hoog is dat hij dit dal kan bestrijken. Dat geldt ook voor gsm ontvangst.

Met Cola blikjes gaat het natuurlijk net zo goed. Bij de koop er wel op letten dat het metalen blikjes zijn en geen aluminium. Aluminium kun je namelijk niet solderen. Dus neem een magneetje mee om te testen of ze van metaal zijn. Op veel blikjes staat een tekentje met een magneet, ook die zijn van metaal en dus bruikbaar. Het principe is eenvoudig. Het onderste blikje is aangesloten op de aarde, dat is de mantel van de coax kabel. Het bovenste blikje is aangesloten op de kern van de coax kabel. De blikjes passen precies in een standaard regenpijp. Maak deze goed waterdicht anders gaan de blikjes roesten. Om tv te kunnen kijken op een laptop kun je bijvoorbeeld onderstaande DVBT ontvanger gebruiken.

Of deze Stick.

Dit is een kleine dongle met afstandsbediening. Je kunt er zelfs tv opnamen mee maken. Ze kosten doorgaans niet meer dan een paar tientjes. Je sluit de bierblikantenne aan op de coax aansluiting waar je normaal de bijgeleverde antenne op aan zou sluiten. Wil je de bierblikantenne op een normale tv gebruiken dan moet deze beschikken over een DVB-T aansluiting. De meeste moderne tv’s hebben die wel. Mocht de tv die niet hebben dan kan er een DVB-T ontvanger worden aangesloten op de scart of hdmi aansluiting van de tv. Bedenk wel dat deze oplossingen om tv te kijken alleen geschikt zijn voor de free to air zenders. Dit zijn NPO1, 2 en 3 en de Duitse en Belgische zenders. Voor de commerciële zenders heb je een abonnement nodig bij bijvoorbeeld Digitenne. Kies dan voor Digitale televisie. Je krijgt dan van hen een Digitale DVB-T ontvanger die je op de tv aan sluit. Ook op deze ontvanger kun je weer de bierblikantenne aansluiten. Hier zijn abonnementskosten aan verbonden.

Een testopstelling via de laptop, het signaal knalt er uit zo sterk is het.

En zo is de bierblikantenne aan de caravan te bevestigen. Bij de kampeerspeciaalzaak zijn eindstukken te koop voor de voortent wanneer je die in de voortentrails schuift. Deze eindstukken heb ik aan een beugel gemaakt. De bierblikantenne kan nu zo in de rails worden geschoven en vast geschroefd.

Let er op dat de Belgische zenders horizontaal zijn gepolariseerd. Je moet voor die zenders de antenne horizontaal monteren. Wil je zowel de horizontaal als de verticaal gepolariseerde zenders ontvangen dan kun je de bierblikantenne het beste schuin onder een hoek van 45 graden plaatsen. Dit is een compromis. De andere kant van de kabel moet nu nog naar binnen worden gevoerd. Dat kan het beste via de doos waar je de 230 V aansluiting maakt. Veel dozen hebben in de achterwand een klein schotje zitten wat je er uit kunt wippen. Je kunt nu daar doorheen de kabel naar binnen voeren. Zit zo’n schotje er niet dan kun je in de achterwand van de aansluitdoos een gaatje boren. Let op dat de 230 V stekker er nog langs kan en dat je niet door andere kabels boort. Om te weten hoe de ontvangst is op de plaats waar je bent is er een hele handige App voor Android telefoons of tablets. Je vindt bijvoorbeeld deze in de Google Play Store. Onderstaande schermen zijn uit een oudere App die niet meer te verkrijgen is, maar het principe is hetzelfde.

Bovenstaand scherm is je positie met lijnen en afstanden naar de masten in de buurt. De een is een satelliet opname, de ander is de landkaart, hier kun je voor kiezen in de settings, alhoewel dit niet in alle Apps mogelijk is. Om nu de situatie per mast te kunnen bekijken klik je op een mast en vervolgens op het pijltje wat er bij staat. Je krijgt dan onderstaand scherm te zien.

Het belangrijkste op dit plaatje is de hoogte grafiek rechtsonder. Je ziet nu direct of je zichtverbinding hebt met de mast. Links van de grafieklijn dat is de mast, rechts van de grafieklijn is de plek waar je je bevindt. Op dit plaatje zitten er bergen tussen je positie en de zendmast. De ontvangst zal dan erg zwak zijn. Je kunt in dit geval beter een andere mast uitzoeken die wel een zichtverbinding heeft. Links op dit plaatje zie je direct welke zenders er door deze mast worden uitgezonden. Dit is per regio anders. Bedenk wel dat je met DVB-T in het buitenland geen Nederlandse zenders kunt ontvangen. In dat geval heb je alle regionale zenders, dit kan handig zijn om het locale weer of nieuws te bekijken. Rechtsboven op het plaatje is de locatie waar de mast staat.

Translate »