Het stationsgebouw zou worden gebouwd met echte foto's van het huidige station. Doordat de treinen te lang werden pasten deze niet meer op de sporen en vond ik het noodzakelijk om de perronsporen te verlengen. Hierdoor was er helaas geen plaats meer voor het stationsgebouw. Ik heb er nu voor gekozen om wel met de foto's van het stationsgebouw te werken maar dan verwerkt in een achtergrond. Het is dus niet meer in 3D maar in een plat vlak. Op afstand is het effect wel hetzelfde. Deze foto's worden bewerkt met photoshop om oneffenheden en vertekening weg te halen. Aangezien er een vernieuwing plaatsvindt op het stationsgebied in Enschede en er meer hoogbouw omheen komt voelde ik me vrij om de achtergrond ook al te voorzien van hoge gebouwen. Ook stopt er op mijn station Enschede inmiddels een ICE3. Dus al een beetje Enschede in de toekomst.

Om toch een beetje diepte aan te brengen ga ik het stationsgebouw uitsnijden en vervolgens weer iets verhoogd op de achtergrond plakken.

Achtergrond

Een gedeelte van de achtergrond. Rechts van het stationsgebouw komt de knik waar de achtergrond de hoek om gaat zodat ook de rechtergebouwen juist worden weergegeven aan de achterzijde van het stationscomplex. Het stationsgebouw is met toren en het gebouw rechts volgens de werkelijkheid. Dit geldt ook voor het Amicongebouw. De andere gebouwen zijn fantasiegebouwen.

Achtergrond

Dit is de volledige achterwand en is 6 meter lang. Tov. de bovenste foto zijn nog wat wijzigingen aangebracht. Aangezien de baan een vierlandenbaan is moest ook Zwitserland in de achtergrond terugkomen. Ik heb vanaf de bebouwing zelfgemaakte foto's toegevoegd van het Limburgse landschap en laat dit overlopen naar een berglandschap. Dit landschap komt van de Busch DVD.

Zo'n achtergrond maken is niet echt moeilijk om te doen. Je kunt hier diverse foto bewerkingsprogramma's voor gebruiken. Een programma waarin met lagen kan worden gewerkt heeft de voorkeur aangezien je dan later altijd nog met bijvoorbeeld gebouwen kunt schuiven. Je stelt de eerste foto in op het formaat waarmee je wilt werken. Ik heb gekozen voor liggend A4 formaat en deze naast elkaar te plaatsen op een foamboard of op hardboard. De eerste sheet voorzie je al van de lucht en eventueel de voorgrond. Deze kopieer je zo vaak als nodig is. Je hebt dan voor elk deel van de achtergrond al een basis en ze hebben allemaal dezelfde kleur lucht zodat ze later naadloos op elkaar aansluiten. Het beste kun je werken met een beetje overlap en dat later wegsnijden, je komt dan nooit in de problemen. Nu kun je elke sheet gaan voorzien van de objecten. Ik heb veel foto's zelf gemaakt van de omgeving van station Enschede maar ook op het internet zijn veel foto's te vinden in een goede kwaliteit. Busch levert DVD's met materiaal voor achtergronden, deze zijn goed van kwaliteit maar zijn wel op Duitsland gericht. Maar toch zit er wel veel bruikbaars tussen. Heel belangrijk is het natuurlijk om de foto in de juiste schaal te ontwerpen en later te printen. Hiervoor zijn verschillende trucs. Het simpelste is gewoon de railafstand te nemen, deze is 1.77 cm en ervoor te zorgen dat er rails op de foto te zien zijn welke vervolgens worden ingesteld op deze 1,77 cm. Ikzelf heb de sporen met de gevel van het station mee gefotografeerd en dat als referentie genomen. Zie de foto met stootblok verder op. Dit is je referentiemaat waar je de rest van afleid. De hartafstand van de sporen was gelijk aan de afstand tussen 2 pilaren van een korte gevelsectie. In photoshop is verder bijna alles mogelijk, ook zaken die niet waren te fotograferen kun je later nog toevoegen.

Het is wel zaak dat je de uiteindelijke achtergrond uitprint met een fotoprinter met inkt welke bestand is tegen UV zodat de wand niet na een jaar al gaat verkleuren. Laten afdrukken is natuurlijk ook een optie. De kosten zijn ongeveer gelijk.

Deze foto's worden vervolgens op het foamboard of hardboard geplakt. Het kan soms handig zijn om eerst een frame te maken waarop het board wordt bevestigd. Voor het plakken kun je het beste fotolijm gebruiken. Behangplaksel kan ook maar omdat dit erg vochtig is trekt dit in de foto en bij het drogen zal het foamboard krom trekken. Dit kun je voorkomen door het aan beide zijden te beplakken. Gebruik je behangplaksel dan is het zaak dit er eerst goed in te laten trekken zodat de foto uitzet. Tijdens het drogen trekt deze dan mooi strak.

Om toch een beetje diepte te krijgen print ik het stationsgedeelte nog een keer en snij dit uit. Vervolgens plak ik dit weer op de achterwand op exact dezelfde plek maar dan wat verhoogd.

Station Enschede

Uit dit soort foto's, boven en onder, is het stationsgebouw ontstaan.

Station Enschede

Station Enschede

Dit snij ik weer uit en plak het vervolgens weer op dezefde plaats terug om wat diepte te krijgen.

Station Enschede

Dit was eerst de bedoeling maar hier is geen plaats meer voor.

Station Enschede

Het voorlopige eindresultaat. Het is nu nog een plat vlak maar dit ga ik diepte geven. Hoertoe snij ik de stationswand uit en plak deze op afstand weer terug op de fotoachterwand.

Station Enschede

Het wordt al lekker druk op station Enschede.

Zie ook Coolblue Fotografie

Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Lichtmasten, Led strips, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress