Een insectenhotel is een aanwinst voor je tuin en is gemakkelijk zelf te bouwen. Je kunt onderstaande bouwen maar vindt je deze te groot dan kun je wat je hier leert toepassen op een kleinere zelf te ontwerpen insectenhotel. Zet het insectenhotel op een zonnige plaats. De constructie bestaat uit een paal in het midden die ver genoeg de grond in gaat om flink stevig te staan. Om deze paal wordt het hele hotel opgebouwd.

De eerste laag is gemaakt van tufsteen met hier in een gedeelte voor de egels. Dat is het voorste deel waar de bladeren in liggen. De ingang is links voor in. De hoogte van de ingang moet zo'n 13 cm zijn, de breedte ongeveer 11 cm. In het andere deel liggen gebroken bloempotten en wat puin waar de salamanders en padden kunnen wonen. Oorwurmen houden van stro dus ook dat heb ik er in gelegd. De delen worden gescheiden door oude plavuizen.

 

De eerste laag wordt afgedekt met watervast multiplex. Op de foto is voor deze laag een plaat niet watervaste multiplex gebruikt maar na vele jaren begon deze toch zwakke plekken te vertonen door vochtinwerking.

 

Op deze multiplex plaat komen gebroken trottoirtegels met openingen voor insecten.

 

Ook hier komt stro in.

 

Ook deze laag wordt weer afgedekt met watervast multiplex. Hier op komen de rollen met riet en bamboe waar de insecten hun eitjes in leggen. Bijen, hommels en wespen leven graag in buisjes of holle stengels. Ook kun je zelf gaten boren in houten blokken en deze er in leggen. Maak de gaten niet groter dan 10 mm. De gaten moeten binnenin helemaal glad zijn anders komt een insect vast te zitten met zijn vleugels.

 

Achteraf kon dit beter. Hier zijn steeds korte stukjes paal gebruikt maar dat hadden achteraf beter langere palen kunnen zijn waar de plateau's aan vast worden gemaakt.

 

 Op de volgende laag komen voeder en drinkbakjes te staan.

 

Het wordt al wat.

 

Dit komt onder het dakje en is voor de vleermuizen. Dit is een ton waar je cement mee aanmaakt. Hier wordt een rieten schaal in gemonteerd waar de vleermuizen aan kunnen hangen. In onderstaande foto is de ingang te zien. Uiteraard heb je hier alleen wat aan wanneer er vleermuizen in de buurt zijn. In dat geval zou je het bovenste deel weg kunnen laten.

 

Het dak is gemaakt van watervast multiplex. Het hoeft niet perse watervast te zijn want dit wordt afgedekt met bitumen. Dit is de bitumen dakbedekking van de bouwmarkt. Deze knip je in schuine stukken op zo'n manier dat de bovenste de onderste deels afdekt zodat er nooit water tussen kan lopen. Je begint dus onderaan. Ook de zijdelingse stukken moeten goed overlappen. Het bovenste deel is dichtgemaakt met riet van de rol. Om het rond te houden is stevig geplastificeerd ijzerdraad gebruikt.

 

En zo ziet het er na het voorjaar uit. Een paar appartementen zijn in gebruik, hier zijn de eitjes in gelegd die volgend jaar uitkomen. Ze hebben blijkbaar voorkeur voor de gaten in het hout. De bamboe wordt duidelijk minder gebruikt, op deze foto is er rechts een dichtgemetseld.

 

Hier het dak afgedekt met bitumen en de toren staat er inmiddels al een tijdje zoals te zien is aan het mos op het dak. Ook heb ik er een tweede egel onderkomen bij gemaakt. Dit is gemaakt van een oude plastic bloempot waar gemakkelijk een opening in was te knippen. Dit is afgedekt met een bodembedekker.

 

De egel ingang is afgedekt met een zgn. onkel, oftewel een misbaksel van de steenfabriek die je daar vaak gratis kunt ophalen. Ook zijn er nu insectenhotels van de Action in geplaatst zodat er nog meer insecten plek hebben gekregen. Er wordt beweerd dat de insectenhotels van de Action niet diep genoeg zijn, toch wordt er best wel gebruik van gemaakt gezien de inmiddels vele dichtgemetselde bamboe buisjes. Ook is er nu plek voor vlinders, dat zijn de verticale openingen.

Dit insectenhotel staat er inmiddels al 10 jaar. De plek is niet ideaal omdat er eigenlijk teveel schaduw is door de bomen die ondertussen enorm groot zijn geworden. Ondanks dat komen de insecten toch wel. De meeste activiteit is in het voorjaar valt mij op.

Nog een paar belangrijke zaken op een rij:

  • Zet je insectenhotel op een zonnige plek.
  • De gaten in de bamboestokjes en in de houtblokken mogen maximaal 10 mm zijn en glad van binnen. Het hout moet droog zijn.
  • Gebruik watervaste materialen voor de plateau's.
  • Maak holtes en spleten om veel verschillende soorten insecten naar je hotel te lokken. Je kunt hier bijvoorbeeld dakpannen, plantenresten, riet of dennenappels voor gebruiken.

Succes met de bouw.

 

Download nu de gratis app, gebruik vouchercode RAILROAD en krijg direct €10,- kado!

 

Speel hier mee zonder risico en kijk eens wat je winst is, hoe leuk is dat!