Het vervangen of gangbaar maken van de pomp in een Thetford C502 toilet.

Het demonteren is vrij eenvoudig wanneer je weet hoe dit moet. Eigenlijk hoef je maar 4 schroeven los te draaien en alles wat nodig is kan worden gedemonteerd. De tekening is hier te downloaden: Thetford download

Demonteer eerst de bril en de deksel. Buig het scharnier zover naar buiten dat de bril afgenomen kan worden, hier is aardig wat kracht voor nodig.

Nu zijn links en rechts de 2 schroeven te bereiken om de pot te demonteren. Zie onderstaande foto.

Toilet zonder bril

 

Vervolgens moet de plaat in de cassetteruimte worden gedemonteerd. Schroef de 2 schroeven los zoals deze op onderstaande foto zijn te zien, ze zitten aan de bovenzijde in de cassette ruimte. Gebruik eventueel een spiegel om ze te vinden. Draai onderstaande plaat ongeveer 45 graden totdat je hem naar beneden kunt trekken.

Toilet onderzijde plaat

 

Dat ziet er zo uit.

Toilet plaat gedemonteerd

 

De pot is nu geheel los en kan naar boven getrokken worden. Doe dit voorzichtig want bij teveel kracht op de slang kunnen de slangpilaren afbreken. Nu is er een ronde afdekplaat te zien, draai deze en neem de pomp uit. Dat ziet er uit als op onderstaande foto.

 Toilet met pomp

 

Nu kan de pomp worden gedemonteerd en vervangen. Bijna elk pompje van €10,- past maar volgens de dealer kun je beter een originele pomp van Thetford gebruiken want die zouden langer mee gaan. Onderstaande originele pomp zat echter al na 2 jaar vast. Door de pomp even een zetje te geven liep hij weer en hoefde nog niet te worden vervangen. De oorzaak van vastlopen van de pomp is kalk of algen. Die alg dat zijn zwarte vlokken die ontstonden met de oude Aqua Rinse. Hiervoor is een nieuwe Aqua Rinse ontwikkelt die geen zwarte vlokken meer geeft. Zwarte vlokken zijn ook te voorkomen door voor de winterstalling de toilet helemaal leeg te pompen en de toiletpot open te laten. Ook de vulopening moet open blijven. Hierdoor zal de ruimte in de winter droog blijven en zullen er geen algen ontstaan. Nadeel is dat de pomp ook droog staat en na de winterstalling een zetje nodig heeft. Ieder voordeel heeft zo zijn nadeel.

Toilet pomp

Kijk ook eens op AliExpress voor zeer veel voordelige Componenten, Lichtmasten, Led strips, Modelbaan, Audio, en Elektronica artikelen. Gratis verzending, Niet ontvangen geld terug. Instructies hoe te bestellen bij AliExpress